Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Η Ιστορία του Skateboard

          Όλα άρχισαν την δεκαετία του 1940 με 1950, στην Καλιφόρνια. Κανείς δεν ξέρει ποιός έφτιαξε την πρώτη σανίδα, αλλά ξέρουμε ότι η πρώτη σανίδα ήταν απλά ξύλινα κουτιά με ροδάκια από κάτω, πριν από αυτήν όμως η εμφάνιση της σανίδας ήταν σαν σκούτερ και μετά από πολλά πειράματα οι σκέιτερς δημιούργησαν την σανίδα όπως την ξέρουμε σήμερα.
           Αργότερα έγιναν πολλές βελτιώσεις στην σανίδα, όπως στις ρόδες, στα trucks (είναι το σύστημα που κρατάει τις ρόδες) και γενικά σε όλο το σχεδιασμό, που βοηθούσαν τον skater να στίβει πιο έυκολα.Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει διάσημο το skate σε όλο το κόσμο. Το 1959, βγήκε προς πώληση το πρώτο skateboard, που ονομαζόταν Roller Derby Skateboard και το 1963 ο πρώτος αγώνας skateboard έλαβε μέρος στο Pier Avenue Junior School στην Hermosa, της Καλιφόρνιας με επαγγελματίες skaters. Καθώς οι περισσότεροι skaters πατινάριζαν στους δρόμους ή στα πεζοδρόμια, υπήρχαν και άλλοι πιο γενναίοι που αποφάσισαν να κάνουν skate μέσα σε άδειες πισίνες. Τότε ήταν η μεγαλύτερη άνθιση του skate, το 1963 εως το 1965 και πουλήθηκαν 50 εκατομμύρια σανίδες.
            Μετά από καιρό, το skate απαγορεύτηκε λόγο πολλών τραυματισμών και πολλές φορές θανάτων σε πολλές πόλεις σε όλη την Αμερική. Τότε οι θαυμαστές του skate αποφάσισαν να κάνουν skate κρυφά ή ''παράνομα''. Μετά από καιρό, το skate είχε κερδίσει τον κόσμο και πολλοί παραγωγοί προσπαθούσαν να κάνουν καλύτερη την ποιότητα του skate αλλάζοντας το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένα τα ροδάκια. Αφού η ποιότητα του skate έγινε πολύ καλύτερη, οι δημιουργοί σανίδων άρχισαν να πληθαίνουν.
             Μετά από καιρό, το 1976 στην Φλόριντα, χτίστηκε το πρώτο skate park και αργότερα χτίστηκαν πολλά περισσότερα σε όλη την Αμερική. Ο Wes Humpston και ο Jim Muir ήταν οι πρώτοι που έβγαλαν στην αγορά μία επιτυχημένη σειρά από σανίδες που είχαν γραφικά κάτω από τον τίτλο Dogtown. Λίγο αργότερα, σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές skateboard έβαλαν γραφικά το κάτω μέρος της σανίδας.
              Το skate σε άδειες πισίνες ήταν πολύ διάσημο και σαν αποτέλεσμα της καλύτερης τεχνολογίας, οι skaters ήταν ικανοί να πραγματοποιούν εναέριες φιγούρες. Όμως αργότερα λόγο οικονομικών προβλημάτων το skate ''πέθανε για άλλη μια φορά. Μία hardcore οργάνωση παρέμεινε στο skateboarding και έχτισε ράμπες και half pipe στις πίσω αυλές αφού τα περισσότερα skatepark έκλεισαν. Το 1984, το vertical skating αντικαταστάθηκε από το streetstyle skating. Οι ράμπες άρχισαν να αποκτάνε φήμη. Ο Powell Peralta δημιούργησε το πρώτο του skate video με όνομα "Bones Brigade" χάρη στα δημιουργικά ταλέντα των CR Stecyk και Stacy Peralta. Το video παρουσίαζε όλη την ομάδα των skater και βοήθησε την μετάβαση του skateboard σε ένα νέο επίπεδο δημοτικότητας. Εμφανίστηκαν άπειροι παραγωγοί και το skateboarding αναγεννήθηκε δυναμικά για τρίτη φορά. Αναδύθηκαν πολλοί vertical πρωταθλητές όπως οι Tony Hawk, Christian Hosoi, Lance Mountain και Neil Blender. Καθώς και street πρωταθλητές όπως οι Mark Gonzales, Natas Kaupas και Tommy Guerrero που πήγαν το ollie σε νέα ύψη. Επίσης υπήρχε και το freestyle skateboarding όπου ο Rodney Mullen χορήγησε όλους τους διαγωνισμούς.
               Στα τέλη της δεκαετίας το skateboarding έκανε στροφή προς το street skating και ενώ το vertical παραμελήθηκε. Ένας αριθμός από επαγγελματίες skaters αποφασίσανε να αφήσουν τους μεγάλους παραγωγούς και ξεκίνησαν τις δικές τους εταιρίες. Ένας από τους πρώτους skaters που έκανε αυτό το πράγμα ήταν ο Steve Rocco ο οποίος ξεκίνησε την World Industries. Με το πέρασμα του χρόνου η προσωπικότητα του κόσμου του skating άλλαξε και μια νέα γενιά skateboarding γεννήθηκε. Η προσοχή αυτής της γενιάς ήταν στραμμένη στα ollie και σε άλλα κόλπα και κινήθηκε σε μία εντελώς διαφορετική "συμπεριφορά".
              Έως το 1991, μία παγκοσμίου επιπέδου οικονομική ύφεση χτύπησε την ανθρωπότητα και κατά συνέπεια οι εταιρίες skate επηρεάστηκαν αρνητικά. Όπως και στο παρελθόν ένας αριθμός από παραγωγούς αντιμετώπισε μεγάλες οικονομικές απώλειες. Η βιομηχανία έγινε τελείως αρνητική και ξεκίνησε τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του ίδιου της του εαυτού. Το 1992 ο Big Brother ξεκίνησε τα δημοσιεύματα. Όπως και στο παρελθόν, μία hardcore ομάδα έμεινε πιστή στο άθλημα μόνο που αυτή τη φορά δεν ήταν η συμμετοχή εξίσου μεγάλη. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 το skateboard κατάφερε να αναδυθεί για τέταρτη τώρα φορά. Το 1995 το skateboarding κέρδισε μία πολλή καλή συμφωνία προβολής στα ESPN 2 Extreme Games. Οι εταιρίες κατασκευής skateboard παπουτσιών όπως οι Etnies και Vans ξεκίνησαν να πουλάνε τεράστιες ποσότητες προϊόντων.
               Μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ΄90 η προσοχή του skateboarding παραμένει στο streetstyle και η βιομηχανία είναι γεμάτη από παραγωγούς και καταστήματα. Σε πολλές περιπτώσεις, επαγγελματίες skaters δημιούργησαν το δικό τους προϊόν και διαχειρίζονταν τη δική τους εταιρία. Longboarding, μία ξεχασμένη μορφή τέχνης (με την προσθήκη μεγάλων σανίδων) έκανε την επανεμφάνιση του και το downhill skateboarding μπήκε σε μία τελείως καινούρια διάσταση χάρη στα street "έλκηθρα". Στην Καλιφόρνια πάρκα του skateboard ξεκίνησαν να χτίζονται για μια ακόμη φορά χάρη στους νόμους. Η σκληρή δουλειά του Jim Fitzpatrick και του International Association of Skateboard Companies διαβεβαίωσε ότι και άλλες πολιτείες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνια και ότι περισσότερα πάρκα είναι προγραμματισμένο να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια.
               Το skate σίγουρα είναι ένα άθλημα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να το ψάξετε λίγο παραπάνω. Τα πρώτα βήματα θα ήταν καλύτερα να τα κάνετε ακολουθώντας κάποιον που να ξέρει. Όπως και να έχει, εξάσκηση και προσοχή.

   Θα ακολουθήσουν tutorials για τα πρώτα σας βήματα και για πιο προχωρημένα κόλπα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου