Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

RAEM INTERVIEW 20161. Πως προέκυψε το όνομα Raem και ποτέ ξεκίνησες να ασχολείσαι με την μουσική αυτή?

Γειά χαρά , είμαι ο Raem από Δράμα και τ' όνομά μου δεν είναι παρά ένα αποτέλεσμα ανακατέματος των αγαπημένων μου γραμμάτων για τις ανάγκες του σχεδίου στο χαρτί και στην πορεία στον τοίχο μιας και ξεκίνησα ν' ασχολούμαι με το γκραφίτι και στην πορεία άρχισα να γράφω ρίμες. Δεν σήμαινε τίποτα (εννοιολογικά) και τελικά στην πάροδο του χρόνου σημαίνει πολλά! Το έναυσμα έγινε στα τέλη του 1998 ξεκινώντας τα Γυμνασιακά μου χρόνια. 


2.Τι είναι αυτό που σε εμπνέει να γράψεις ένα κομμάτι? Η ψυχολογία σου επηρεάζει το ύφος των κομματιών σου? 

Η έμπνευση είναι ένα περίεργο συναίσθημα που μπορεί να σκάσει εξ' ουρανού σε κλάσματα.

Οι στίχοι είναι γέννημα αυτού του περίεργου συναισθήματος. Είναι μία εσωτερική αναλαμπή;

Mία δυνατή ανάμνηση που ξεπροβάλλει , είτε ηχητικά , εικονικά είτε σε μορφή ευωδιάς; (στην κουλτούρα από ευωδιές άλλο τίποτα!.. εννοώντας τα cans πάντα) Είναι η καθημερινότητα και οι εμπειρίες που βιώνεις στο περιβάλλον που βρίσκεσαι.. αστικό .. φυσικό; Οτιδήποτε . 


3.Τι είναι αυτό που σε έκανε να πιάσεις μικρόφωνο? 

Η ανάγκη μου να εκφραστώ μέσω μικροφώνου πάει πίσω στα σχολικά μου χρόνια με τις πρώτες απόπειρες στο χαρτί το 2000 κι' εν συνεχεία τις πρώτες ηχογραφήσεις τέλη 2002 αρχές 2003 με το πρώτο μου σχήμα (Μ.ΠΕΖ). Είναι μία επιθυμία να εκδηλώσω προφορικά το πάθος και την πώρωση που με διακατείχε από τότε και που δεν έσβησε ποτέ.


4.Ποια είναι τα μουσικά σου πρότυπα, τα πρώτα σου ακούσματα?

Ξεκίνησα ν' ασχολούμαι με τη μουσική σε νεαρή ηλικία με ακούσματα κλασσικής μουσικής κατά κύριο λόγο , θέλοντας και μη ήταν τέτοιο το κλίμα που επικρατούσε στο πατρικό μου σπίτι και χρωστάω πολλά σ' αυτό! Δε θα ήθελα ν' αναφερθώ σε πρότυπα ,μου θυμίζουν κάποιες ιδεολογίες που φάσκουν κι' αντιφάσκουν στη διαδρομή , και ουκ ολίγες φορές έχω απογοητευτεί από άτομα που είχα για πρότυπα. Η αρχή όσον αφορά τη Rap έγινε με τα Ημισκούμπρια το 1996 (στο ξεκίνημά τους) χωρίς όμως να έχω ψάξει τίποτα περαιτέρω (ήμουν μόλις 10 και η μουσική εκ των πραγμάτων ήταν κάτι το δυσεύρετο, είχε το ρομαντισμό της αυτή η κατάσταση!) , και το 1998-99 με Terror-X-Crew, ΙΑΜ, Wu-Tang Clan και Cypress Hill. 


5.Με ποιους έχεις συνεργαστεί. Με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς εντός και εκτός της σκηνής?

Οι συνεργασίες που είχα μέχρι στιγμής ήταν στα χρόνια των ''Remnants Of Street'' (2006-15)

με άτομα του εξωτερικού. Ξεκινώντας από Γαλλία με τον Myshap των Square Lohkoh που πήρε την πρωτοβουλία να μας κάνει remix του κομματιού-videoclip ''Στα Χρόνια Της Σαβούρας'' (2009). Έπειτα με τους Stygmat από Πολωνία ,τον Ιnfenses από Ουκρανία 

και τον beatmaker BigNutz από Ολλανδία. Αυτά με το τότε σχήμα. Σαν Raem το solo ξεκίνημα έγινε το καλοκαίρι του 2015.Και πριν καν αρχίσω την πορεία αυτή, προέκυψε συνεργασία με τους Γάλλους OEADK μέλη των οποίων οι Meratont με τους οποίος ηχογραφήσαμε ένα κομμάτι το οποίο έγινε και videoclip αυθημερόν! Ακολούθησαν άλλα 3 κομμάτια με μέλη τους, Ένα εκ των τριών αποτελεί και το κλείσιμο του EP μου ''Ονείρου Παρωπίδες'' το ''τριεθνές'' που αποκαλώ μιάς και είμαστε Raem (Δράμα) , Meraxx (Παρίσι) και ο Yano (Βερολίνο) σε παραγωγή του Billy Le Boiteux (Παρίσι).6.Τι πιστεύεις για την νεα γενιά του ραπ αλλα και γενικά για την νεα γενιά του hip hop 

Η εποχή που ζούμε είναι κατακλυσμένη από σωρείες πληροφοριών μέσω της υπερδύναμης του διαδικτύου .Είτε μας αρέσει είτε όχι ,όλα σ' αυτό κινούνται πλέον. Ακόμα και τα πολεμικά κίνητρα.. . 

Αποτέλεσμα αυτού είναι να επικρατεί το απόλυτο χάος και μέσα σ' αυτό να διαπρέπουν κάποια ονόματα με ημερομηνία λήξης , να έρχονται άλλα στην επιφάνεια και ούτω καθεξής. Από την άλλη συνυπάρχει μία συντριπτική πλειοψηφία ατόμων-σχημάτων η οποία βρίσκεται υπό το καθεστώς της αφάνειας και το βρίσκω αρκετά λογικό εφόσον ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία. Πέραν αυτού πιστεύω ότι η νέα γενιά πρέπει να πάρει γερές δόσεις της ιστορίας εφόσον επέλεξε να ασχοληθεί με τη Rap και το Hip-Hop.Να ανατρέξει και να μελετήσει τις ρίζες και την εξέλιξη του είδους ανά δεκαετία έτσι ώστε ν' αποκτήσει γερά μουσικο-κινηματικά θεμέλια και να δει πολύπλευρα και πολυποίκιλα το όλο θέμα.7.Έχεις ξεχωρίσει κάποιο κομμάτι σου η κάποιο live ? 


Το κάθε κομμάτι έχει την ιδιαιτερότητά του και τη σημασία του , δε θα μπορούσα να ξεχωρίσω , αλλά ίσως να βάλω στην άκρη κάποια κομμάτια το αποτέλεσμά των οποίων μου φάνηκε πιο αδύναμο σε σχέση με την πλειοψηφία.

Από συναυλίες ό,τι έγινε με το παλιό σχήμα από τη στιγμή που δεν έχω εμφανιστεί ακόμα σαν Raem να παίξω live.

Σίγουρα η πρώτη μας συναυλία (2006) ήταν μία δυνατή ανάμνηση με κόσμο που δε περιμέναμε καν (για τα δεδομένα της σκηνής που επικρατούσε τότε στη Δράμα).


8.Τι πιστεύεις για τους ακροατές? Ο μέσος όρος ηλικίας μειώνεται συνεχώς. πιστεύεις πως είναι καλό η κακό?

Θα ξαναγυρίσω στο διαδίκτυο που προανέφερα. Πέραν του όγκου, αυτό που άλλαξε είναι οι ηλικίες που το χρησιμοποιούνε οι οποίες είναι όλο και νεαρότερες και φέρουν μέσα ακρόασης από πολύ μικρή ηλικία. Γεγονός που συμβάλει επίσης είναι ότι η μουσική αντιγράφεται αστραπιαία σε αυτά τα μέσα κι' εξαπλώνεται. Είναι μία κατάσταση στην οποία από τη μία λέω ''εμείς μεγαλώνουμε αλλά συγχρόνως και ο μέσος όρος μειώνεται''. Το καλό είναι ότι η μουσική ναι μεν ξεκινάει νωρίτερα , από την άλλη δε, ο όλο και νεαρότερος ακροατής δυσκολεύεται να μπει στη διαδικασία να εμβαθύνει σ' αυτό (τουλάχιστον απ' ό,τι μπορώ ν' αντιληφθώ) με αποτέλεσμα να παραμένει στην επιφάνεια δίχως να υπάρχει κάποια ουσιαστική επιθυμία-κίνητρο για πνευματική εξερεύνηση. Εν τέλει πιστεύω πως κίνητρο μπορούν ν' αποτελέσουν άτομα παλαιότερων γενεών (βλ. Loyal T).

9.Τι ετοιμαζεις αυτον τον καιρο κ που μπορει καποιος να βρει προηγουμενες δουλειες σου?

Έχοντας τελειώσει την πρώτη μου δουλειά (ep) που ανέβηκε σε playlist στο youtube ''Raem-Ονείρου Παρωπίδες'' και περιμένοντας να πάρω στα χέρια μου αντίτυπα , ξεκινάει σιγά σιγά ο μακρύς δρόμος (ίσως και όχι τόσο!) για ένα LP , μέχρι τότε υπάρχει η σκέψη για project με άτομα της Ελληνικής σκηνής τα οποία δε θ' αναφέρω σ' αυτή τη φάση ,έως ότου η σκέψη αυτή πάρει μορφή! Οι προηγούμενες δουλειές είναι με το πρώην σχήμα ''Remnants Of Street'' και βρίσκονται στη λίστα του fourelements.gr .10.Τέλος τι πιστεύεις για την κατάσταση στην Ελλάδα? Πιστεύεις ότι ολη αυτή η κατάσταση επηρεάζει το στίχο των κομματιών σου?

Τα δεδομένα αλλάζουν σε βαθμό που σε κάνουν να χάνεσαι (αυτό τους βολεύει..). Η κατάσταση θα αργήσει αρκετά να εξομαλυνθεί και θα στερηθεί ο κόσμος όλο και περισσότερο από τις βασικές του ανάγκες , πράγμα που ήδη συμβαίνει .

Όπως στην περίπτωσή μου έτσι και η καθημερινότητα εμπνέει τους πάντες , από το να δημιουργήσουν κάτι μέχρι να γκρεμίσουν , απ' το να εναντιωθούν μέχρι να κάνουν κακό στον ίδιο τους τον εαυτό. Το κλίμα απαιτεί προσοχή.. και ταυτόχρονα παρωπίδες για να οδεύσεις στα όνειρά σου, πάση θυσία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου