Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη Air Force One

Πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με το Hip Hop και συγκεκριμένα με το ραπ;

Torreto: Η πρώτη επαφή με την κουλτούρα ήρθε στο δημοτικό, όταν άκουσα από την τηλεόραση κάποια rap τραγούδια και θυμάμαι είχα ενθουσιαστεί με το τότε νέο για μένα είδος μουσικής. Όσο περνούσαν τα χρόνια ανακάλυπτα νέα συγκροτήματα/mcs και μυούμουνα σταδιακά στο μαγικό κόσμο του Hip Hop. Στα 15 άρχισα να γράφω δειλά-δειλά τους πρώτους μου στίχους, ενώ, παράλληλα, προσπάθησα να μάθω breakdance χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, κοινώς έφαγα τα μούτρα μου! Σύντομα, κατέληξα πως το rap είναι αυτό που με εκφράζει περισσότερο, αν και είμαι μεγάλος fan των υπολοίπων τριών στοιχείων.

Αντίθετα Ταγμένος: Η δική μου πρώτη επαφή με την κουλτούρα του Hip Hop ήρθε κάπου στο γυμνάσιο, κοντά στην ηλικία των 13 με 14 όταν έπεσε στα χέρια μου μια κασέτα, η οποία με έκανε να εθιστώ στον συγκεκριμένο ήχο και με ώθησε στο

να ψαχτώ περισσότερο. Στην πορεία, ασχολήθηκα με το graffiti για μικρό διάστημα. Περίπου σε ηλικία 16 με 17 άρχισα να γράφω τις πρώτες μου ρίμες, τότε θυμάμαι έφτιαξα και το πρώτο μου συγκρότημα.

Πως επιλέξατε το όνομα Air Force One;

Torreto: Σε αυτό είμαι καταλληλότερος να απαντήσω εγώ, μιας και ήταν δική μου ιδέα το όνομα μας. Σίγουρα δεν είναι εμπνευσμένο απ’ το προεδρικό αεροπλάνο, ούτε από τη ταινία, αλλά από τα παπούτσια, τα οποία ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουλτούρα τουHip Hop. Επίσης, είμαστε πιστοί λάτρεις αυτών το πατούμενων, οπότε το όνομα αυτό μας αντιπροσωπεύει άριστα!

Αντίθετα Ταγμένος: Με κάλυψε ο Μιχάλης.

Ποιές είναι οι κυριότερες επιρροές, πρότυπα;

Torreto: Η μουσική μου, οι στίχοι μου ειδικότερα, επηρεάζονται από οποιοδήποτε οπτικό ή ακουστικό ερέθισμα μου προκαλεί συναισθήματα. Η λίστα των επιρροών από τον χώρο του Hip Hop, σε διεθνή και ελληνική σκηνή, είναι τόσο μεγάλη που είναι ανούσιο να σου αναφέρω απλά κάποια ονόματα. Μουσικά πρότυπα δεν είχα ποτέ μου, αλλά, αναμφισβήτητα πρότυπα που επηρέασαν καθοριστικά τη μουσική μου, αλλά και όλη μου τη ζωή, είναι οι γονείς μου.

Αντίθετα Ταγμένος: Μουσικά πρότυπα δεν είχα ποτέ μου. Όσον αφορά τις επιρροές, οι κυριότερες στον τομέα της μουσικής είναι σίγουρα της διεθνής σκηνής, αλλά δεν περιορίζονται στο Hip Hop. Οι μεγαλύτερες επιρροές μου προέρχονται από την ίδια την ζωή και από τα γεγονότα της καθημερινότητας μου.

Tι σημαίνουν τα καλλιτεχνικά σας ονόματα;

Torreto: Torreto έλεγαν έναν από τους πρωταγωνιστές στη σειρά ταινιών fast and thefurious. Κατά την εφηβεία μου είχα κολλήσει με τις εν λόγω ταινίες και έτσι το μόστραρα σαν το πρώτο μου nickname. Φίλοι και γνωστοί με ήξεραν έτσι, οπότε το κρατάω μέχρι και σήμερα, είναι πλέον θέμα trademark, χεχε. Τα τελευταία χρόνια απαντάω και στο Urban Sin, είναι το αστικό μου προφίλ.

Αντίθετα Ταγμένος: Το δικό μου καλλιτεχνικό όνομα δηλώνει την εναντίωση σε όλα τα κοινωνικά στερεότυπα, όπως για παράδειγμα στη μαζοποίηση, σε κάθε είδους μορφής ρατσισμού κ.α. Ακόμη στο γκρίζο περιβάλλον, στην ανεπαρκή εκδήλωση των ανθρώπινων συναισθημάτων και στην έλλειψη χρωμάτων στον κόσμο που ζούμε.

Πως γνωριστήκατε μεταξύ σας και γιατί αποφασίσατε να βγάλετε τα τραγούδια σας προς τα έξω;


Torreto: Η γνωριμία μας ήρθε στο πανεπιστήμιο πριν περίπου 2 χρόνια. Απ’ τη πρώτη στιγμή είδαμε πως ταιριάζουμε πάρα πολύ στιχουργικά, οπότε η δημιουργία των Air ForceOne ήρθε σαν φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Παλιότερα ήμουν και σε άλλα συγκροτήματα, μα δεν είχα στα χέρια μου το υλικό που να ικανοποιούσε τα δικά μου στάνταρ, ώστε να το παρουσιάσω παραέξω. Με τον Κώστα αφήσαμε πίσω την προχειρότητα, το είδαμε πιο σοβαρά, πιο “επαγγελματικά” κι ας μην είμαστε επαγγελματίες mcs. Βρήκαμε κατάλληλες συνθήκες και θεωρώ πως ήμασταν έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

Αντίθετα Ταγμένος: Όπως ανέφερε και ο Μιχάλης, γνωριστήκαμε πριν 2 χρόνια στομαθηματικό. Αρχίσαμε να κάνουμε αρχικά παρέα και με το πέρασμα του χρόνου, δημιουργήσαμε το συγκρότημα που ακούει στο όνομα Air Force One. Η απόφαση για την κυκλοφορία κομματιών προς τα έξω έγινε εφόσον οι ίδιοι πιστεύαμε πως πληρούσαν τα δικά μας κριτήρια, υπήρχε στιχουργική και ηχητική ποιότητα και αφού είδαμε ανταπόκριση από δικά μας άτομα, το κάναμε.

Τι προσπαθείτε να περάσετε στον ακροατή μέσα από τα κομμάτια σας;

Torreto: Όταν γράφω κάτι δε σκέφτομαι τι μήνυμα κατά ανάγκη θα περάσω στον ακροατή. Γράφω για μένα, γράφω κάτι που να με γεμίζει και να με εκφράζει, ίσως είναι εγωιστικό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Μπορεί να περνάω μηνύματα και να μη το καταλαβαίνω, χαχα! Δεν έχω, όμως, ως αυτοσκοπό ούτε την αφύπνιση, ούτε να το παίξω συμβουλάτορας.

Αντίθετα Ταγμένος: Μερικές φορές απλά θέλω να χρωματίσω το μυαλό τους με τη δικιά μου οπτική γωνία των πραγμάτων, χωρίς να προσπαθώ να περάσω το δικό μου νόημα αναγκαστικά και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να το παίξω παντογνώστης ή κριτής. Τα περισσότερα κομμάτια είναι αποκόμματα των δικών μας ζωών και γράφουμε πρώτα απ όλα για μας, προσπαθούμε να καλύψουμε τα δικά μας θέματα, τις δικές μας ανάγκες και ανησυχίες. Αυτό που θέλω από τους ακροατές μας είναι απλά να την ψάχνουν πέρα από την κάθε λογής σαβούρα που τους πλασάρουν.

Τι έχετε να πείτε για την δουλειά σας μέχρι τώρα, είστε ικανοποιημένοι από τον εαυτό σας;

Torreto: Η δουλειά που έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής περιορίζεται σε 2 promoκομμάτια, συν κάποια lives που κάναμε στη Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις.Προσωπικά είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τον εαυτό μου, όλα κύλησαν έτσι όπως τα ήθελα.

Αντίθετα Ταγμένος: Προσωπικά, η δουλεία που έχουμε κάνει μέχρι τώρα στα μάτια μου δεν θα μπορούσε να είναι πιο ικανοποιητική. Νιώσαμε την αγάπη του κόσμου από την πρώτη στιγμή, κυρίως σε lives, χωρίς να υπάρχει μεγάλη ποσότητα υλικού που να έχει δοθεί προς τα έξω και είμαστε έτοιμοι για πολλά περισσότερα.

Τι ετοιμάζετε για το μέλλον;

Torreto: Μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουμε κυκλοφορήσει ένα EP με τίτλο Γκρίζος Ήλιος σε συνεργασία με τον παραγωγό Jay One. Επίσης, δουλεύουμε με αργά βήματα για το πρώτο μας ολοκληρωμένο LP. Είμαστε οπαδοί της ποιότητας έναντι της ποσότητας, εξάλλου έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις πέραν του rap.

Αντίθετα Ταγμένος: Συν κάποιες εκπλήξεις!

Πως θα χαρακτηρίζατε με λίγα λόγια του εαυτούς σας;

Torreto: Αυθόρμητος, απόλυτος, απότομος, τελειομανής και ένα σωρό άλλα!

Αντίθετα Ταγμένος: Εγωιστής, αυθόρμητος, παρορμητικός, οξύθυμος και πολλά άλλα.

Πως βλέπετε την ελληνική σκηνή σε σχέση με την διεθνή;

Torreto: Πολλά χρόνια πίσω και δε νομίζω να τη φθάσει και ποτέ! Καταρχήν, εκεί υπάρχει μία βαριά μουσική βιομηχανία, βλέπε Αμερική, Γαλλία, ενώ εδώ η συντριπτική πλειοψηφία που έκανε επάγγελμα το rap, μόνο rap δεν έκανε στο τέλος. Έξω υπάρχει μεγαλύτερο και περισσότερο κοινό και εντελώς διαφορετική νοοτροπία απ’ τους ανθρώπους που ασχολούνται. Εν κατακλείδι, η μουσική εκεί κινείται σε άλλα πλαίσια, άπιαστα για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Αντίθετα Ταγμένος: Η ελληνική σκηνή είναι μίλια πίσω σε σχέση με την διεθνή και αυτό είναι ολοφάνερο, από τον ίδιο τον καλλιτέχνη μέχρι την νοοτροπία του ακροατή. Γενικότερα, η όλη μουσική βιομηχανία του εξωτερικού είναι αιώνες μπροστά και δεν πιστεύω πως θα μπορέσουμε ποτέ να συμβαδίσουμε μαζί της.

Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 3-4 χρόνια;

Torreto: Η ζωή είναι τόσο απρόβλεπτη, οπότε αποφεύγω όσο μπορώ να φαντάζομαι πως θα είμαι μετά από κάποια χρόνια. Ελπίζω και εύχομαι να έχω υγεία και δίπλα μου ανθρώπους που θα συνεχίζουν να με αγαπάνε.
Αντίθετα Ταγμένος: Δεν γνωρίζω που θα με βρει το ξημέρωμα της επόμενης μέρας, οπότε μου είναι δύσκολο να σου δώσω μια σαφή απάντηση στο ερώτημα που θέτεις. Ευελπιστώ πως μετά από μερικά χρόνια θα βρίσκομαι σε ένα καλύτερο πόστο και θα πατάω γερά στα πόδια μου.

Θέλετε να τονίσετε κάτι στους Έλληνες ακροατές;


Torreto: Να ψάχνονται περισσότερο και να μην αρκούνται μόνο στα επιφανειακά και επουσιώδη. Να ακούν διάφορα είδη μουσικής και να αποδίδουν το σεβασμό σε αυτούς που πραγματικά τον αξίζουν. Τέλος, να μη φανατίζονται για κάτι τόσο όμορφο όπως η μουσική.

Αντίθετα Ταγμένος: Ακούστε μουσική και μη της βάζετε ταμπέλες. Απολαύστε την και δώστε της την αξία που της αναλογεί.


Πως βλέπετε την φάση του σήμερα σε σχέση με το παρελθόν;


Torreto: Μεγάλη κουβέντα ανοίγεις τώρα! Το θετικό, αλλά και αρνητικό ταυτόχρονα, είναι πως με τη πάροδο των χρόνων το Hip Hop γίνεται ευρέως γνωστό. Οξύμωρο; Δε θα το έλεγα! Αναμφισβήτητα υπάρχει μεγαλύτερη πληθώρα κυκλοφοριών σε σχέση με παλιότερα, έτσι ο ακροατής έχεις περισσότερες επιλογές για το τι θα ακούσει και τι θα στηρίξει. Από την άλλη πλευρά, μέσα σε αυτά βρίσκουμε και μπόλικη μουσική σαβούρα, πράγμα που στη δεκαετία του ’90 σχεδόν δεν υπήρχε καθόλου. Σίγουρα γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξη του ποιοτικού rap από ομάδες που δραστηριοποιούνται με την οργάνωση συναυλιών και γενικότερα με την προώθηση. Το στοιχείο, όμως, που έχει εκλείψει είναι ο σεβασμός, το οποίο είναι πολύ ανησυχητικό.

Αντίθετα Ταγμένος: Παλιότερα το υλικό που έβγαινε προς τα έξω σαφώς ήταν λιγότερο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Στις μέρες μας υπάρχει αρκετό υλικό, αλλά εξαιτίας της πληθώρας της μουσικών σκουπιδιών που βγαίνει προς τα έξω, είναι πιο δύσκολο ο ακροατής να βρει κάτι το ποιοτικό να ακούσει. Βέβαια, μια σύγκριση ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν δεν θα είχε και νόημα. Καλό θα ήταν να υπήρχε το στοιχείο του σεβασμού που σήμερα είναι δυσεύρετο και περισσότερη στήριξη σε καλλιτέχνες που το αξίζουν και μένουν στην αφάνεια.

Έχετε 3 ευχές σε σχέση με το ελληνικό Hip Hop, πείτε τι θα αλλάζατε.

Torreto: 3 είναι λίγες για να αλλάξει κάτι, πρέπει να μας φέρεις το μαγικό λυχνάρι για καμιά βδομάδα μπας και φτιάξουν τα πράγματα, χεχε! Πρώτον θα έβαζα καμιά 10ρία σωστές ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες, οκ, μη τρομάζετε με τον όρο, ώστε να υπάρχουν συνθήκες γόνιμες για να βγουν σωστές δουλειές, να ξεφύγουμε απ’ την προχειρότητα που επικρατεί. Δεύτερον θα έδιωχνα τη μιζέρια, την γκρίνια, τον ερασιτεχνισμό, αυτό το άρπα-κόλλα που χαρακτηρίζει τους περισσότερους που εμπλέκονται με αυτό που λέμε φάση. Τρίτον θα ήθελα μεγαλύτερο κοινό, όχι απαραίτητα σε ηλικία, αλλά σε μυαλά. Ένα ακόμα, δε θα αντέξω αν δε το πω, θα εξαφάνιζα τους internet mcs που με χειλόφωνο ηχογραφούν πάνω σεbeats κατεβασμένα από το youtube, το ζουν σε διαδικτυακά γκέτο, δε πατούν ούτε καν στο μέτρο και απαιτούν ριζμπεκτ, επειδή νομίζουν πως το κρατάνε αληθινό, ωμό και αντεργκραουντ μα μεν! Κατά γενική ομολογία, το μόνο που κάνουν είναι να δυσφημούν τη κουλτούρα, απλά. Πότε θα μας δώσεις το λυχναράκι που λέγαμε λοιπόν;

Αντίθετα Ταγμένος: Αρχικά, θα άλλαζα τις νοοτροπίες των ανθρώπων που εμπλέκονται με το συγκεκριμένο είδος, δηλαδή θα τους έκανα να δουν το rap με περισσότερη αγάπη, βγάζοντας το μίσος και τον ανταγωνισμό από τις καρδιές τους. Η μουσική είναι ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και όχι ένα μέσο δημιουργίας αντιζηλίας και έχθρας. Σαν δεύτερη ευχή, θα ήθελα να υπήρχε ένα μουσικό υπόβαθρο, μια βιομηχανία, πες το όπως θες, η οποία θα βοηθούσε στη δημιουργία νέων δίσκων, στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών, στην ενσωμάτωση της ποιότητας, συν πολλά άλλα έτσι ώστε να μειωθεί το οικονομικό βάρος του καλλιτέχνη στην προσπάθεια του να βγάλει κάποια δουλειά προς τα έξω. Τέλος, θα ευχόμουν να υπήρχε ένα Χ κοινό, που θα ήταν μόνο κοινό και όχι mcs αφού στις μέρες μας οι 11 στους 10 ακροατές είναι mcs και δυστυχώς αυτή ίσως και να είναι η μεγαλύτερη μάστιγα του rap.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας από τότε που αποφασίσατε να ασχοληθείτε πιο πολύ με το rap;

Torreto: Αποκτήσαμε στρατιές από πιστές groupies, χαχα! Η διαφορά που μπορώ να δω στους γύρω μου είναι ότι με πήραν πραγματικά στα σοβαρά. Όταν ήμουν μικρότερος υπήρχαν κάποια κακεντρεχή σχόλια, μια συνολική κομπλεξική αντιμετώπιση από φίλους/εχθρούς/whatever! Όσο αφορά εμένα δε άλλαξε κάτι σημαντικό στη ζωή μου μιας και ένα μεγάλο μέρος της είναι συνηφασμένο με το rap και το Hip Hop.

Αντίθετα Ταγμένος: Το πιο θετικό στοιχείο που πήρα είναι τα άτομα που γνώρισα στην πορεία μου μέχρι το σήμερα και την πραγματική εκτίμηση που είδα στα μάτια τους. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να βλέπεις τις καρδίες των ανθρώπων που γνωρίζεις ελάχιστα να σου ανοίγονται απλόχερα. Πέρα από αυτά, είμαι ο ίδιος άνθρωπος και συνεχίζω να ζω με ένα χαμόγελο καθημερινά, όντας πιο γεμάτος.

Τι άλλα είδη μουσικής ακούτε;

Torreto: Πέραν από τα διάφορες κατηγορίες και παρακλάδια του rap, ακούω από heavymetal και nu metal μέχρι breakbeats και trip hop. Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ακούσματα συγκαταλέγονται σε αυτό που ονομάζω καλή μουσική.

Αντίθετα Ταγμένος: Ακούω soul, country, nu metal, ρεμπέτικα και ότι άλλο έχει ποιότητα στο ρεπερτόριο του και γενικότερα ότι μου κάθεται καλά στο αυτί.

Ποιούς θα θέλατε να ευχαριστήσετε;

Torreto: Όλους όσους ήταν πλάι μου με οποιονδήποτε τρόπο. Ξέρουν ποιοι είναι και δεν περιμένουν από εδώ να τους το εκφράσω.

Αντίθετα Ταγμένος: Όσους με στήριξαν και με στηρίζουν όλο αυτό τον καιρό και δεν ζήτησαν κανένα αντάλλαγμα.

Οι δικοί σας άνθρωποι σας στήριξαν όταν θελήσατε να αρχίσετε το rap;

Torreto: Στην αρχή ήταν λογικό να έχουν τις ενστάσεις και τις αμφιβολίες τους, αλλά τώρα είναι οι πιο φανατικοί μου fan και αυτό με χαροποιεί όσο τίποτα!

Αντίθετα Ταγμένος: Η μητέρα μου από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα.

Θα παίξουν τίποτα Lives αυτή την περίοδο;

Torreto: Σίγουρα θα υπάρξουν διάφορες ζωντανές εμφανίσεις εν όψει και του EP που ετοιμάζουμε. Είμαστε μέσα, χωρίς δεύτερη σκέψη, σε σκηνικά που μας καλούν, αρκεί να πληρούν αυτά που θέλουμε.

Αντίθετα Ταγμένος: Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Η δικιά μας πόρτα είναι ανοιχτή σε κάθε πρόσκληση και ελπίζουμε με την κυκλοφορία του cd μας να γίνουν και αρκετά lives.

Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Torreto: Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία στο site σας. Τα λέμε σύντομα κάτω από έναν Ήλιο Γκρίζο!

Αντίθετα Ταγμένος: Ευχαριστούμε! Nα είστε όλοι καλά! One love!

Κατεβάστε τα 2 Promo κομμάτια των Air Force One

ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου