Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη με Obnoksious Kas



Καλησπερα Σπύρο, χαιρόμαστε πολύ που δέχτηκες να μιλήσεις στο blog μας.

Καλησπέρα,να σαι καλά
 
Σε ποια ηλικία έγινε η πρώτη επαφή σου με το hip hop;

Περίπου στα 11-12 στο δημοτικό από ότι θυμάμαι
 
Ποιός σε ''έχωσε'' στην φάση του Hip-Hop?

Νομίζω ότι στην φάση ''χώθηκα'' εντελώς μόνος μου, με τον καιρο. Κοίτα, πάντα έγραφα πρόχειρα, απλά κάποια στιγμή δοκίμασα πιο ενεργά.

Τι προσπαθείς να επιτύχεις  μέσα από τα τραγούδια σου?

Προς το παρόν προσπαθώ να κρατάω τον ακροατή σε ενδιαφέρον με lines που θα τον κάνουν να περιμένει το επόμενο (χαχαχα) και ίσως να μπεί και σε διαδικασία να ψάξει ή να σκεφτεί κάτι. Αλλά προσπαθώ και άλλα πράγματα όπως να γράφω πιο κοινωνικά ή συναισθηματικά κομμάτια.

Σε επηρέασαν καθόλου Mc’s του εξωτερικού;

Θα έλεγα ότι σχεδόν μόνο mcs του εξωτερικού με επηρέασαν, δηλαδή αν και άκουγα και γούσταρα πολλά πράγματα από Ελλάδα ποτε δεν προσπάθησα να πάρω στοιχεία απ το ύφος η την τεχνική κάποιου,ενώ πολλές φορές patterns ξένων mcs με έβαλαν στη διαδικασία να τους αναλύσω σε βάθος και μου άλλαξαν πολλές αντιλήψεις που είχα για το ραπ. Μπορώ να πω πως με επηρέασαν οι Big Pun, Rakim και Nas

Τι ακριβώς σου άρεσε σε αυτούς?

Για μένα τέτοιοι ειναι MC's πρότυπα, από την άποψη ότι τα έχουν όλα σε πολύ καλό βαθμό. Flow και τεχνική, πολύ σύνθετη και εύκολα κατανοητή ταυτόχρονα, όπως και στοίχους με βάθος.

Το όνομα Obnoksious Kas πως προέκυψε?

Obnoksious από την λέξη obnoxious που εχω αντικαταστήσει τα αρχικά μου,δηλαδη απεχθής απλά γιατί πολλές φορές αυτή την εικόνα δημιουργούσα λέγοντας κάποιες γνώμες ωμά η με δόση πλάκας και διάφορες συμπεριφορές ισως παρεξηγούνταν γενικότερα. πλέον συνήθως γίνομαι συμπαθής χαχα. Επίσης το ραπ και το συγκεκριμένο ραπ που έκανα ακόμα περισσότερο ήταν κάτι που με έκανε να νιώθω εντελώς μόνος μου σε αυτόν τον τομέα στο περιβάλλον που βρισκόμουν και με πολλούς κακεντρεχείς γύρω γύρω,στην τελική απλά διάφορες επιλογές και λογικές μου δημιουργούν απέχθεια σε γνωστούς και ‘’συναδέλφους’’it is what it is.
Το κας είναι από πολύ παλιά και έρχεται απ τα αρχικά που σου είπα.

Πες μας μερικά λόγια για τον cd σου “Μύστικο κρυμμένο μεγα”;

Το cd αυτό θεωρω ότι καλύπτει μια βασική πλευρά μου και είναι εσκεμμένα μονοκόμματο,δηλαδή το μόνο που με ένοιαζε είναι να γράφω couple τίγκα στα δυνατά lines και wordplays με δεμένο καλό flow. Έδωσε στάμπα δηλαδή ουσιαστικά
Σε δουλειές που έρχονται τώρα ας πούμε θα υπάρχει πολύ περισσότερο από όλα και τεχνικά και θεματολογικά και ερμηνευτικά. Όποιος γούσταρε αυτό το cd θα καυλώσει με αυτά που θα έρθουν και όποιος θεωρεί αυτό το ύφος ανούσιο η βαρετό ίσως και να μην εχει λόγο να τσεκαρει καν. 

Λοιπόν, δώσε μας τους δικούς σου ορισμούς για τις λέξεις: mainstream και underground

Μainstream είναι κατι που φτιάχτηκε στα πρότυπα του ήχου που ικανοποιεί την μεγαλύτερη μερίδα των ακροατών γενικότερα.
Underground θεωρώ κάτι που το δούλεψες μόνος σου με βάση καθαρά τα δικά σου κριτήρια και αυτό που θα ήθελες να ακούσεις και σίγουρα ο ήχος πρέπει να συμβαδίζει με τον χαρακτηρισμό. Αυτό βέβαια είναι και υποκειμενικό σε ένα βαθμό.
Απλά εγω κοιτάω να κρατάω την ουσία της μουσικής που ακούω,για άλλους τώρα αν κάποιος είναι label μπορεί να μην είναι underground,για μένα έχει να κάνει με την φιλοσοφία, τον τρόπο ζωής και τον ήχο σου.

Ποιές διαφορές διέκρινες στο εξωτερικό με την Ελλάδα

Κοίτα καταρχάς η γλώσσα έξω ευνοεί τεχνικά δηλαδή βγαίνουν πιο εύκολα patterns,flows,wordplays και ίσως και το ύφος πολλες φορές.
Από κει και περα λογικές υπάρχουν εντελώς διαφορετικές για άπειρους λόγους κι αυτό νομίζω ότι δεν θα 
αλλάξει ποτέ.

Έχεις κάποια σχέση με τα υπόλοιπα στοιχειά του hiphop(Graffiti,BreakDance,Djing);

Ενεργά δεν θα το έλεγα, απλά τα εχω δοκιμάσει όλα.
Περισσότερο τα εχω ζήσει από τις παρέες, απλά γενικά γούσταρα full τη φάση να αράζω να βλέπω φίλους b-boys η να πηγαίνω με writers φίλους σε βαψίματα και κάποιες φορές το κανα κι εγώ για πλάκα, γενικότερα ειμαι υπέρ του να εξελλίσονται όλα τα στοιχεία και όταν βλεπω σωστό πυρήνα γουσταρω full




Βλέπω κάποιους MC's που αλλιώς ξεκίνησαν στοιχουργικά και αλλιώς κατάληξαν. Αυτό το θεωρείς εξέληξη ή κατάντια?

Αυτό για μένα είναι στο πως νιώθει ο καθένας, από αυτόν πηγάζει η μουσική. Αν νιώθει ότι δοκίμασε κάτι αλλό και τα πήγε καλά τότε ίσως εξελήχθηκε. Το θέμα είναι να κοιμούντε το βράδυ ήρεμοι και ικανοποιημένοι από αυτό που δίνουν.

Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ως MC?

Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω ακριβώς κι όχι για να δείξω μετριοφροσύνη απλά αυτό πού βγάζω σε ένα κομμάτι μου δεν φτάνει το ίδιο στα αυτιά μου όπως σε αυτιά ενός 3ου. Πολλές φορές παρατηρώ κακές λεπτομέριες που ίσως δεν ειναι εμφανείς καν. Τώρα συνολικά, θα έλεγα ότι είμαι απρόβλεπτος. Αυτό....

Τι ετοιμάζεις για το μέλλον?

 Αρχίσαμε ήδη ένα Group, τους Boom Squad, που αποτελείται από εμένα τους Smash Hit, Ditto Motivo και τον αγαπητό Tonh Graves.

Ετοιμάζεις κάτι μόνος σου?

Σίγουρα ετοιμάζω κάτι, ένα Solo....Τα beats τα έχω και σιγά σιγά θα το γράψω. Από κει και πέρα έχω συμμετοχές σε διάφορα projects...Σιγά σιγά θα γίνουν όλα.

 Σπύρο ευχαριστούμε για το χρόνο σου. Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις?

Ευχαριστώ κι εγώ. Να 'στε καλά και να ακούτε καλή μουσική γιατί γουστάρετε,νομίζω η πολύ ανάλυση και η πολύ σύγκριση κουράζει.

2 σχόλια: